Kami adik beradik kan, plus ipar duai dan cucu-cucu maktok dan tokwan... kalau berkumpul ramai-ramai di kampung...mama mesti masak satu menu wajib ni...kalau balik 3 hari mesti ada satu hari tu kami akan breakfast atau dinner MI SANGGUL...Kami panggil mi sanggui laa....dok Utara nun...Tak caya tanya adik-adik saya hehehehe....
Ni rupa MI SANGGUL...
Rupa dia bulat-bulat macam sanggul mak dalam pantang tuh...omputih panggil egg noodle kot....
Cara nak masak lain sket dari mi basah tuh....ini ikut resipi mama saya laaa....
1. Rendam mi sampai lembut.
2.Tumbuk bawang besar,cabai kering dan udang kering
3.Tumis bahan yang ditumbuk tadi.
4. Masukkan ayam. Kemudian masuk sayur sawi. Akhir sekali, masuk mi.
5. Goreng sehingga kering..
Mi ni di makan secara kering. Tak perlu tambah telur atau taugeh...Kalau letak daging pun rasa macam kureng...
Camni la rupanya bila dah masak..tapi ini version budak-budak punya...sayur jarang-jarang sebatu,potong pun halus-halus... tu yang tak nampak dalam gambar tuh...
Memang sedappp...masak pun senang...Favourite Bangah dan Zulaiqa ni...Tak caye, tengok Bangah ni, baru je masak dia dah bedal sepinggan...
Budak tak pi sekolah...tak sihat...Tapi tak sihat pun, mi sepinggan licin, susu sebotol...!!! |
Setiap kali masak mi sanggul, saya memang teringat zaman kami kecik-kecik dulu...sekarang ni masing-masing dah sibuk dengan keluarga masing-masing dan sibuk dengan kerja...kadang-kadang jarang berjumpa...Sesekali balik kampung, Mi Sanggul ni la jadi pengerat silaturrahim kami adik beradik...
Dan kalau nak balik ke KL, kami biasanya dibekalkan dengan berbungkus-bungkus Mi Sanggul oleh mama...thank you mama...Hmmm...stok kat rumah tinggal sebungkus je lagi...Nak kena S.O.S kat mama ni untuk bekalan puasa hehehehe...
No comments:
Post a Comment