Saya tahu ramai yang gemar makan laksa, betoi dak??? Tapi ada yang tension sebab tak pandai nak buat...beli kat kedai pulak kadang-kadang kuah tak sedap...dan akhirnya terkiciwa di situ...
Alhamdulillah, berkat kegilaan yang tak terhingga terhadap laksa, saya belajar buat kuah laksa sendiri heheheh...Sebab saya selalu geram bila beli, makan tak puas...Kuah tak ada 'kick'... Standard laksa saya ialah yang rasanya setaraf laksa buatan mama saya, mak mertua, makcik-makcik saya MakLong Yah dan MakYam...haaaa...confirm kalau makan berpinggan-pinggan, tak ingat dunia punya laaaa....Ooooh ada sorang lagi, my BFF Zafidah pun pandai buat laksa....
Jadi, untuk yang berminat nak belajar buat kuah laksa idaman Malaya, meh saya tunjukkan cewahhh...tapi ini version saya lah...
Bahan-bahan:
Laksa sebungkus
Ikan (kembung atau sardin) - petua mak saya, sebungkus laksa, ikan sekilo...biasanya saya pakai ikan kembung saiz besar tu dalam 7-8 ekor dah cukup untuk 2 orang makan berulang-ulang. Lagipun, senang nak buang tulang...
Cili kisar
Daun kesum (2-3 batang)
Bunga Kantan (sebatang)
Asam Keping (5-6 keping)
Ajinomoto & Garam
Sardin dalam tin
Cara nak buat:
1. Rebus ikan dengan air dan asam keping (2-3 keping cukuplah nak hilangkan hanyir)
2. Angkat, asingkan air rebusan dan ikan. Air rebusan jangan dibuang.
3. Buang tulang yang major dan besar. Yang halus biarkan dulu, kang nak blend.
Ikan rebus yang di buang tulang |
Tulang-tulang yang tinggal jangan dibuang |
Air rebusan ikan pun jangan dibuang |
4. Blend isi ikan tadi...
5. Tulang tadi dilenyek-lenyek untuk dapatkan baki-baki isi ikan. Kemudian ditapis dan isi ikan di blend jugak...
6. Isi ikan yang diblend tadi di tapis sekali lagi untuk mengeluarkan tulang-tulang yang tidak hancur.
7. Campur isi ikan yang diblend dengan air rebusan ikan tadi
8. Masakkan kuah tersebut dan campur cili kisar mengikut kepedasan yang digemari. Masukkan sardin (1 tin kecil dah cukup) dan kuahnya sekali.
Ini optional, ada yang tak suka tak payah letak...Tapi boleh juga blend cili tadi dengan bawang besar, ini version lain la...ada juga yang blend cili padi..
9. Masukkan daun kesum, asam keping, bunga kantan, garam dan ajinomoto.
10. Masak sehingga kuah pekat sedikit dan rasanya dah umpphhh...cukup masam, masin dan pedasnya...dan kemudian boleh la dimakan...
Okay, untuk sape yang tak kenal daun kesum dan bunga kantan, ini la rupanyaaaa...
Daun kesum |
Bunga Kantan |
Peringatan ye...mula-mula masak kuah tu menggunakan air rebusan ikan dulu ye...kalau terlalu pekat baru tambah air...Pastuh, asam keping masuk sikit-sikit dulu, kalau kurang masam tambah satu-satu...Kuah laksa ni bila dibiar lagi lama, lagi sedap...Nak makan petang, pagi tu dah kena buat...
Kuah laksa ni tak ditumis ye...so sangat lah sihat....
Boleh cuba ye ...
sedapnye.. sya pun hantu laksa gak kakni.. tapi sbb masih berpantang, pendamkan aje lah nafsu makan laksa tu hihi..
ReplyDeletekakni boleh tahan 3 bulan je pastuh terus belasah,...mama kata kurang2 setahun pas beranak baru makan laksa...tapi kalau nak makan sgt pun, jangan letak bunga kantan, itu yg buat badan rasa bisa-bisa...kata mama lah...:)
ReplyDelete