Assalamualaikum…
Di pagi Jumaat ni saya nak berkongsi lagi satu resipi
yang memang confirmed sedap! Untuk penggemar ayam mesti try resipi ni. Semalam
saya buat, husband makan nasi bertambah.
Terliur gak tengok, macam nak ngapp juga…tapi nasib baik
iman masih kuat di dada. Ahkak memang tengah dalam fasa kurang makan nasi..Pagi
je ahkak makan nasi sesenduk..lepas tu lunch dan dinner makan la benda-benda
mengarut lain..biskut kering ke,salad-malad ke…kalo ada ler…kalo takde telain air
je lah…Adalah terasa ringan sikit badan, sikit je lah…Jadi lah tu..nak diet
extreme sangat kang, gastrik pula datang menyinggah…Tapi kalau balik kampung,
memang imanku goyang..makan je kerjanya…Breakfast pun mama dah hidang 2-3 jenis,
kenyang sampai tengahari…hihihi.
Jom tengok resipi..senang je. Kalau susah bagai memang
saya pun malas nak masak..setahun sekali boleh le macam rendang tok tu..
Bahan-bahan:
Untuk digoreng:
1 ekor ayam
1 sudu kecil kunyit
1 sudu kecil garam
Untuk pes:
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar kicap pekat (kalau nak hitam lagi,tambah
kicap)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil air limau nipis (saya tak letak takut masam)
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu besar serbuk cili atau cili boh
2 sudu besar rempah kari daging
3 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
3 buah pelaga
2 batang serai diketuk
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk dikisar /ditumbuk
3 biji bawang besar
3 inci halia
1 ulas bawang putih
Cara:
- Gaul ayam,kunyit dan garam. Goreng suku masak. Pastu ketepikan
- Tumis bahan kisar, masuk serai,bunga lawang,kulit kayu manis dan pelaga.
- Masukkan serbuk kari,cili serbuk/cili boh. Masak sampai naik minyak.
- Masukkan bahan pes yang lain. Tambah air sekiranya mahu lebih berkuah.
- Masukkan ayam dan kacau sehingga masak.
Nampak macam banyak benda kan, tapi semua tu
campak-campak je ke dalam kuali. Yang
saya bagi ni resipi asal dari sebuah blog yang saya pun dah lupa. Kalau ikut
sebijik-sebijik ni memang jadilah..tapi kalau yang kreatif sikit tu nak tambah
bahan-bahan extra pun terpulanglah…
No comments:
Post a Comment