Sunday, July 7, 2013

How To Paint Stripes On Your Wall

Assalamualaikum...

Dua tiga hari lepas memang saya sibuk dengan projek baru saya i.e. Deko-Deko Bersama Mummy...Episode 1 - Mengecat Bilik Zulaiqa. Sebelum ni memang Zulaiqa takde bilik pun sebab asyik berkepit di bawak ketiak mummy je. Baru-baru ni je sejak banglong dah masuk MRSM, dia terpaksa lah jadi peneman bangah...Pastu dia dah mula bising nak bilik warna pink and purple. Warna lain taknak...sampai dah bernanah dah telinga mummy & daddy dengar permintaan dia tu, akhirnya kami pun pegi la kedai beli cat...

So, saya tunjuklah 2-3 design kat dia untuk feature wall ...stripes vertical, stripes horizontal, bulat-bulat, abstract pun ada (ini bab malas nak mengukur la ni..). Dia nak stripes yang vertical punya...jadi Khamis lepas saya pun startlah dengan mengecat 3 bahagian dinding lain dengan cat pink dan purple...


Aikkk...tangga pun nak bergambar jugak!!
Hari Jumaat konon nak start dengan feature wall, tapi terbantut sekejap sebab ada gangguan Membercard Day di SOGO..separuh hari ada kat KL. Balik rumah tido sekejap sebab letih berebut baju! Petang tu saya startlah...nak kongsi tips mengecat stripes dengan semua, kot-kot nak sambut raya dengan dinding belang-belang pulak kan...

Pertama sekali...bahan-bahan yang perlu ada...


Masking tapes


Brush...yang roller pun ok
Cat

Untuk mengukur width stripes, boleh pakai pembaris biasa atau yang ada air untuk balancing tu...Saya ukur pakai pembaris biasa je..


Sebagai peneman ketika mengecat, kalau boleh ada ni....


MP3 hihihi...
Dan yang paling penting, tapi malangnya ini memang tak boleh beli kat kedai dan bukan semua orang ada i.e.
A HIGH DEGREE OF PATIENCE

sebabnya memang kena sabar gila especially time nak ukur-ukur tu, memang leceh...

First and foremost, kena cat base colour dulu dinding tu. Ikut kreativiti la, nak letak putih, beige, biru ke tapi warna lembut supaya nanti tak tercampur dengan warna cat lain.Saya pakai putih je, senang...

Bila dah siap semua ni, boleh lah start mengukur..Gunakan masking tape untuk divide warna-warna cat. Bila dah siap ukur, macam ni la rupanya...



Saya nasihatkan beli la 4-5 biji masking tapes tu..memang banyak nak pakai..Bila dah siap ni, bolehlah start mengecat. 

Saya cat satu-satu warna dulu...


Proses mengecat...



Dibantu juga oleh penaja cat kita Zulazwer Hassan, tapi dia cat kat situ je la sebab kita tak sampai, huhu...okaylah tu, dia belikan saya air Revive lagi supaya saya lebih bertenaga dan tak payah suruh dia cat!!! Oooo..bijak, bijak...


Bila dah siap, biarkan cat tu mengering. Tapi jangan ambil masa lama-lama sangat, nanti susah pula masking tapes tu nak dicabut. Bila dah kering, cabut masking tapes tu.

Hasilnya, tadaaaaa....



Haaaa...kan cantik tu (terpaksalah puji diri sendiri). Sebenarnya saya pun terkagum la jugak tengok ni, sebab tak sangka boleh buat. 

Silalah cuba, ada banyak design yang boleh kita buat lagi. Kenalah rajin tengok blog, youtube..macam-macam ada. Nantikan episode ke 2 Deko-Deko Bersama Mummy..bilik Bangah pulak hehehehe...tapi lepas raya la ye...

Bye!

No comments:

Post a Comment