Bahan-bahan ni senang je...check je kat dapur tuh ade ke takde...
Bahan² Untuk Inti
1 tin kecil sardin/tuna
1 biji bawang besar -didadu
cheese (cream cheese atau shredded)
garam & lada sulah (atau cili kalau nak pedas)2 biji telur
Bahan² Untuk Topping
Biskut Cream Crackers secukupnya
1 cawan fresh milk
1 biji telur (untuk lapisan terakhir)
Cara² Untuk Inti
1. tumis bawang besar hingga wangi.
2. masukkan sardin/tuna, hancurkan sardin /tuna
4. perasakan dengan garam & lada sulah. Kalau nak pedas boleh tumis cili dan campur ke dalam sardin/tuna
5. kacau hingga masak.
6. Masukkan telur 2 biji dan kacau dengan tuna yang telah dimasak.
Camnie la rupanya inti tuna campur telur |
Cara² Untuk Melapis Murtabak
1. ambik loyang,sapu minyak/butter
2. Celup biskut ke dalam susu, sampai lembut sedikit.
3.Susun bersebelahan antara satu sama lain hingga memenuhi permukaan loyang.
3.Lepas tuh, letak cheese sedikit sebagai lapisan kedua
4.Letak inti tuna/sardin sebagai lapisan ketiga
5. Ulang sampai habis.
6. Lebihan susu dipukul bersama sebiji lagi telur.
7.Tuang ke atas lapisan terakhir
8. Bakar pada suhu 150 C selama 35 minit Susun sampai penuh loyang |
Macam ni la bila dah siap, sorry tak pandai potong... |
Resepi Asal : http://noorsha.blogspot.com
No comments:
Post a Comment