Hari nih, Big Boss a.k.a daddy teringin nak makan mi ketam...Saya pun buat muka heran "Hah?? Mi ketam? Camno tuh..." Daddy kata macam mi rebus la, tapi masak dengann ketam..,.Permintaan Daddy tu tak dapat la saya nak tolak sebab tiba-tiba je dia dah tunjuk 4 ekor ketam dalam plastik...
So, saya pikir pakai resipi macam mi rebus yang biasa saya buat lah... Macam ni la rupanya hmmmm...daddy kata not bad...rasa macam apa yang dia expected..So, tak payah la pegi kedai cari mi ketam...boleh order in-house je...amboi-amboi ....Tapi kat kedai macam ni ke Mi Ketam?? Any comment?
Menggiurkan tak..... |
Mi Ketam (untuk 4-5 orang makan)
Bahan-Bahan untuk kuah:
Ketam (3-4 ekor,lagi banyak lagi best)
Keledek (3-4 ketul saiz sederhana, direbus dan dilenyek)
Udang kering (1 sudu besar ditumbuk halus)
Tulang atau daging (direbus dan dibuat stok)
Bawang putih,bawang merah,bawang besar ditumbuk halus
Cili kisar
Garam,gula & serbuk perisa (kalau nak la...)
Bahan-bahan mi;
Mi
Kentang direbus dan dipotong dadu
Tauhu digoreng dan dipotong dadu
Telur rebus (optional)
Daun sup dihiris halus
Bawang goreng (beli kat kedai aje....)
Cara Memasak
1. Tumis bawang-bawang dan udang kering.
2.Masukkan cili kisar
3.Masukkan air stok daging (dengan daging/tulang sekali). Air tu agak-agak la, seimbang dengan cili dan keledek ye....nanti cair sangat tak sedapp
4.Bila dah mendidih,masukkan ketam (ketam tu dibelah 2). Masukkan garam,gula dan serbuk perisa.
5.Biarkan seketika,kemudian masukkan keledek yang telah dilenyek tadi. Tujuannya nak pekatkan kuah. Kalau nak extra pekat, tambah lagi keledek...
6.Masak sehingga kuah pekat
Pastuh bolehla ngappp....Korang jangan ler risau, mesti sedap sebab ketam dan keledek ni memaniskan kuah...confirm kuah mi jadi punya laaa...
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment