Saturday, September 29, 2012

NOSTALGIA

Pernah tengok ni tak...



Zaman kecik-kecik kalau balik kampung, nenek saya Tok Som mesti buat nih...besar-besar ni, takde laaa...kena buat sendiri..

Kalau nak tau...inilah sambal tempoyak dengan ikan..

Nak buat senang je...

Make sure ada tempoyak, cili padi (tumbuk atau picit), ikan kembung (bakar atau goreng), garam dan belacan. Campur semua tuh, masukkan sedikit air dan gaul rata. 

Favourite saya, sambal tempoyak ni makan dengan...


Yezzzaaa....rebung masak bening je...kalau ada sayur manis tuh campur ler sekali....Memang marvellous!!!

Tapi saya tak boleh buat selalu nih, sebab sekali buat je, nasi bedal 3 pinggan...! Tambah spare tyre yang ada...

Yang tak biasa makan tuh, cubalah...kalau terbedal nasi banyak tuh, don't blame me!!!

No comments:

Post a Comment