Tuesday, November 27, 2012

Bawang Putih


Assalamualaikum...

Cuti sekolah ni rasa macam sunyi je..kawasan perumahan saya ni pun macam tak ceria. Agaknya anak-anak semuanya hantar balik kampung kot...Dah sunyi ni mulalah nak buat taik mata..

Hari ni nak bercerita pasal bawang putih yang kita tahu banyak khasiatnya...


1.Bawang putih ni rupanya ada kandungan Sulfur, ok...baru tauuu...sejak dulu digunakan sebagai antibiotik dan antifungus. Berkesan untuk bunuh kuman atau bakteria...kalau ada jerawat ke bisul ke tumbuk je bawang putih tu, tempek kat tempat yang berkenaan lah. Dulu masa kecik-kecik selalu jadi ketumbit. Bila start rasa sakit-sakit tu kan, saya terus letak bawang putih. Terus terbantut ketumbit tuh...lama-lama hilang gitu je...

2. Kalau rajin makan, boleh membantu mencegah tekanan darah tinggi, reduce risiko kena heart attack, stroke, kurangkan kolestrol. Ini bapak saya tengah amalkan, memang dah turun pun kolestrol dia..tak payah makan Lipitor lagi...


3. Bawang putih ni bersifat anti-tumor. Dapat membantutkan ketumbuhan, kanser

4. Meningkatkan sistem imuniti kita...kalau rajin dok selsema atau demam tuh, rajin-rajinkan diri makan bawang putih...

5. Boleh ubatkan sakit-sakit sendi, kurangkan sembelit, matikan cacing-cacing kerawit yang durjana dalam perut kita tuh...

6. Oooo ye...boleh kurangkan kadar gula dalam darah dengan meningkatkan pengeluaran insulin

7. Yang pastinya pesakit resdung macam saya ni, kalau rajin makan bawang putih lama-lama berkuranganlah rasa gatal-gatal di mata,hidung,bersin...

8. Dengar cerita, boleh jugak kurangkan berat badan...hmmm...bagus gak ni, selamat duit aku....telan bawang putih je la pasnih...berlambak kat rumah!


Tapi sanggup ke nak telan bawang putih gitu-gitu je? Tak sanggup kan...Oleh itu masukkan lah dalam masakan anda...
 Saya nak kongsi satu resipi ringkas yang pastinya ramai orang suka makan kalau pi Pizza Hut...apa lagi, Garlic Bread la..
Banyak cara kot nak buat Garlic Bread ni tapi saya punya yang simple dan sangat sesuai orang yang bercop "MALAS" kat dahi hihi..
Okay, bahan-bahan: Roti (roti putih pun boleh..), Garlic, Butter atau Olive Oil dan Parsley (pakai McCormick punya je)
Cara-caranya: Oohhh cukup senang...
1. Mula-mula chop dulu garlic tuh, sangai kat dalam kuali kejap. Pastuh tumbuk sampai lumat...
2. Gaul dengan butter dan parsley. Kalau pakai Olive oil, gaul je la dengan olive oil tuh..tapi kena letak garam sikit nak bagi ada rasa. Kalau dah pakai butter tak perlu sebab dah masin..
3. Hangpa sapu kat roti, pastuh bakar la dalam masa 5-7 minit ka, suhu agak-agak la...saya pakai 175 degree
4. Dah masak, tengah-tengah panas tuh ngapppp terus, baru sedap
 
Camni la rupanya garlic bread yang simple...

Kalau nak lebih canggih ala-ala Pizza Hut tu, pi la cari French bread yang panjang 3 hasta tuh...kerat-kerat, sapu dan bakar..lagi sedap! Tapi pakai roti putih ni pun sekali buat memang sebantal roti tu habih anak-anak saya belasah...In other word, sedap la tuh hehehe...

Selamat mencuba...
 
 

No comments:

Post a Comment