Monday, October 1, 2012

MRSM ke Sekolah Berasrama Penuh??

Good afternoon...

Tadi baru selesai misi pergi ke pejabat sekolah anak...pergi menghantar borang permohonan ke sekolah berasrama penuh (SBP)...semangat mak tak hengatttt...

Well, sebenarnya hati nuraniku ni takde lah confident sangat anakanda tuh akan dapat pun tempat kat situ..sebabnya dia pun tak aktif sangat ko kurikulum, persatuan atau sukan...ahli-ahli biasa je. Itu pun sebab terpaksa masuk..kalau tak paksa memang nak memonteng je...

Sebab musabab yang lain, anakanda sorang ni taklah independent sangat...Sindrom ada bibik! Semua bibik buat, even makan nasi pun nak kena disuap...kalau tak, rela tengok TV dari mengenyangkan perut! Kerisauan yang normal bagi semua parents kan..Boleh ke urus diri sendiri? Boleh ke basuh baju, iron baju? Boleh ke ikut jadual yang ditetapkan? Nanti kena buli,macam mana? Kalau homesick macam mana? 1001 soalan la kat dalam kepala nih...Hmmm..dulu mama saya fikir tak tentang ni semua sebelum melepaskan saya ke MRSM?

Tapi, no harm trying kan? 

Lagipun, bukan kena bayor..apply online je...tadi pun kayuh basikal, takde affect minyak kereta punnn...Cuma, incur cost teh tarik segelas la sebab cam nak mampuih kayuh basikal tuh...naik bukit plak !!! Sampai rumah je habis basah baju dek peluh...Zulaiqa nampak pun siap tanye "Mummy pegi jogging pakai baju cantik??"

By the way ye...untuk permohonan ke MRSM, kita kena tunggu result UPSR...hari pertama keluar result tu, dah boleh terus apply..according to website MARA lah..nanti kita update ok!

Cuma ada lagi persoalan yang berlegar-legar di otak saya nih...sekolah mana lagi bagus dan sesuai untuk anak saya? MRSM ke SBP? Husband saya bersekolah di SBP, saya budak MRSM... kadang-kadang kitorang membanding-banding jugak sekolah masing-masing...Saya of course la cakap MRSM better sebab saya dan semua adik-adik adalah produk MRSM heheheh...yang best adik-adik saya semuanya dari MRSM yang sama i.e. MRSM Beseri,Perlis. Saya je terlempar jauh sket.ke Taiping nun! Husband pun mesti cakap SBP dia bagus, kan?

From the bottom of my heart, saya rasa dari segi pembelajaran, mana-mana pun sama. Sama ada bersekolah biasa atau berasarama penuh, MRSM, yang penting USAHA. Dulu saya tak dapat tawaran ke sekolah berasrama penuh pun..rezeki saya di MRSM...Allah dah tentukan di situ...

Specialnya sama ada SBP atau MRSM, proses pembelajaran tu bukan setakat subjek-subjek di kelas tapi holistik kot...anak-anak lebih berdikari dan berdisplin..to some extent, mendekatkan anak-anak kepada agama Islam..Teringat dulu time bulan puasa, kitorang diwajibkan Terawih...kat rumah jarang pun ikut parents ke masjid..Tapi kat sekolah tiap-tiap malam kena pergi, the first week tuh asyik cari tiang je buat bersandar..Kenyang sangat, nak terawih pun tak larat hehehe...Qiamullail pun camtuh la jugak...cari tiang sebab mengantuk terlampau...

Just nak share some info from website MARA mengenai MRSM ...


Selain proses pembelajaran yang biasa seperti sekolah-sekolah lain,
MRSM juga mengadakan:

1. Program-program penghayatan akademik, seperti:



    Sambutan Hari Maulidur Rasul 

    Sambutan Israk Mikraj 

    Sambutan Hari Kemerdekaan 

    Hari Alam Sekitar 

    Pertandingan Bahas 

    Pertandingan Biologi 

    Kem Cuti

    Minggu Kerjaya 

    Pameran Seni Reka

    Minggu Usahawan

    Tunas Saintis

    Olympiad Matematik 

    Pertandingan Hafaz Al-Quran.



2. Program Perkembangan Sahsiah seperti:



    Kursus Jayadiri

    Program Penyesuaian Diri

    Program Pembangunan Kecerdasan Emosi

    Perkembangan Kerjaya

    Konsep Kendiri

    Etiket

    Latihan Temuduga

    Aktiviti Koperasi

    Penerbitan Majalah

    Program Usahawan Muda

Pastuh, yang unikkan ada PILIHANRAYA macam kat universiti tuh...siap boleh buat poster lagi...kat MRSM ni ada Badan Wakil Pelajar..rasanya sekarang masih ada lagi kot..semua dipilih melalui pilihanraya...Ada kempen la, memang interesting..kelakar pun ye..Nama parti pelik-pelik, Parti Cap Keropok Sotong la, etc...

Aktiviti-aktiviti yang saya tulis kat atas tu biasanya di buat masa Minggu Aktiviti...sepanjang minggu tuh memang tak belajar, focus kepada aktiviti sahaja...On weekends, ada radio lagi..juruhebahnya student la...hheheheh...teringat those days...Yang paling tak lupa, time nak subuh, depa pasang lagu 'Sepohon Kayu Daunnya Rimbun, Lebat Bunganya Serta Buahnya..Walaupun hidup seribu tahun, kalau tak sembahyang apa gunanya.." Dengar lagu tuh je, zapppp!!!! makcik automatik bangun...seram sejuk dengar lagu ni tau...

Juga saya tak lupa, kitorang ada projek rekacipta Sains...tak ingat la apa nama tapi students kena form a group dan ciptalah apa-apa..nanti dipertandingkan peringkat MRSM. Kalau tak salah saya, group saya cipta syampu dari pokok bunga kot ...tapi tak menang la..ada yang lagi hebat...

Kelas pun lain sikit..kami ada sistem kuliah dan tutorial macam kat Universiti..

Husband cakap, ehhh kat SBP dia takde macam tuh... hmmm..

So, ibu bapa yang seangkatan dengan saya, pilihlah yang terbaik untuk anak-anak...

Ni selingan laaa...saja nak tunjuk gambar pintu gate MRSM saya dulu...

Nak tengok apa yang best kat situ atau nak dapat some ideas about MRSM, boleh click kat sini: http://www.mrsmkm.edu.my/taiping

Babai...
 


1 comment:

  1. Assalam..seronok baca entri awak ni, sy pun teringin nk masukkan anak sy di mrsm satu hr nanti :-)

    ReplyDelete