Sunday, June 10, 2012

A Walk Down Memory Lane:Cameron Highland


Assalamualaikum semua...

Rasa macam lama tak update blog ni...sibuk sungguh...sibuk dengan hal office dan juga hal bercuti-cutian di musim cuti sekolah ni...

Bebudak dah start sekolah balik dah...mummy nyer Monday blues, anak-anak pun camtu la jugak lepas 2 minggu bercuti...

So, apa nak cite ni....bertepatan dengan tajuk entri ni...memang betul bercuti ke Cameron Highland ni macam a walk down memory lane la...Kalau nak tau, dah 13 tahun kami tak ke sini...The last time was 13 years ago when we were on our honeymoon...Jadik, secara logik dan ilmiahnya bebudak ni pun takde le pernah datang, betul dak? Salah satu sebabnya tempat cengginih ni banyak tengok scenery kan, al-maklumlah jejaka-jejaka tampan yang 2 orang tuh tak lah berapa minat sangat...kalau pegi tempat yang boleh bermain-main tu diorang suka la...

Kami bertolak pagi Sabtu lepas dari rumah mertua..sampai dalam lebih kurang pukul 12 gitu...Destinasi pertama melawat ladang Teh Bharat...

Pictures speak thousand words...so jom layan gambar-gambar kami kat ladang teh ni...


Bersemangat semuanya nak makan angin nih....

From Padang Rengas to Cameron Highland

Steady Daddy....!!! Dah minum kopi 2 cawan kan....

Jalan super DUPER CLEAR....
Dah sampai ke Ladang Bharat...sejukkkk
Jom tengok teh!!! BangLong (muka stone je) : Datang sini nak tengok teh je ke, Mummy??


Mummy: Bukan tengok teh je bang, kita minum teh sekali kat sini...Kat sini le diorang tanam teh yang abang suka minum tuh...
Acara panjat bukit......
BangLong: Boring la tengok daun teh je...jom kita lumba naik bukit,nak???
Daddy pulak: Boleh, tapi kita amik gambar dulu!


Mummy & Daddy nak gambar berdua plak...aikkk ada pulak yang menyelit!
Jom lumba!!! Nampaknya BangLong & Bangah yang mendahului....come on Mummy, Daddy & Zulaiqa!

Diorang berjaya sampai dulu!!!
Mummy sampai jugak akhirnya...Daddy??? Tercungap-cungap kat bawah nun heheheh...
Akhirnya sampai jugak Daddyku ini....takpe la, last pun last lah...meh ambik gambar dulu
Hmmm...seperti biasa, asal nak ambik gambar berdua beromantika di amor je, mesti ada yang menyelit....
Dah penat explorace tadi kan, kitorang lepak-lepak minum teh & makan....orang ada 5, kuih ada 4 jek??? Bajet bajet....hehheeh
Lepas makan, masuk kedai beli Teh pulak....Teh misai kucing pun ada....

Teh pelbagai perisa...tapi yang paling best Teh perisa Lemon...fuhhhh...kalau minum panas-panas tu kan macam stress tuh hilang berdesut dari kepala otakku ini...cubalah...

Daddy: Ini la founder ladang teh ni....

Ambik gambar on the way turun ke kereta...our last gambar kat ladang Teh...

Begitulah kenangan di ladang teh...takde le pulak makcik-makcik petik daun teh macam tengok kat TV tu kan...Kalau ada, nak le try belajar petik, baling-baling masuk dalam bakul...tapi takpe la...dapat la jugak budak-budak ni tengok daun teh tu camne ghupenye...

Lepaih tuh, kami pun pergi ke destinasi seterusnya...check-in kat apartment Strawberry Park pulak...Masa nak ke Strawberry Park, jalan jem nya mak oiiii...bumper to bumper, kalau merangkak pun sampai dulu...itulah penangannya bercuti time cuti sekolah....

Nanti saya update next entry pulak...bye...



1 comment: