Thursday, March 8, 2012

Kalau ada cream crackers yang tak dimakan....

Biasanya biskut cream crackers ni memang tak laku kat rumah saya...takde sapa nak makan sangat kecuali saya sebab favourite saya cream crackers cicah Milo...Tengok dalam almari ada sebungkus cream crackers yang tak dimakan-makan. Apa nak buat ek dengan cream crackers ni...saya pun surf la resipi-resipi yang ada. Terjumpalah satu resipi ni....Murtabak Sardin Cream Crackers. Tapi memandangkan anak tak berapa makan sardin, saya ganti tuna...jom pegi dapur!!!

Bahan-bahan ni senang je...check je kat dapur tuh ade ke takde...


Bahan² Untuk Inti
1 tin kecil sardin/tuna
1 biji bawang besar -didadu
cheese (cream cheese atau shredded)
garam & lada sulah (atau cili kalau nak pedas)
2 biji telur

Bahan² Untuk Topping
Biskut Cream Crackers secukupnya
1 cawan fresh milk
1 biji telur (untuk lapisan terakhir)


Cara² Untuk Inti
1. tumis bawang besar hingga wangi.
2. masukkan sardin/tuna, hancurkan sardin /tuna
4. perasakan dengan garam & lada sulah. Kalau nak pedas boleh tumis cili dan campur ke dalam sardin/tuna 
5. kacau hingga masak.
6. Masukkan telur 2 biji dan kacau dengan tuna yang telah dimasak.

Camnie la rupanya inti tuna campur telur

Cara² Untuk Melapis Murtabak
1. ambik loyang,sapu minyak/butter
2. Celup biskut ke dalam susu, sampai lembut sedikit.
3.Susun bersebelahan antara satu sama lain hingga memenuhi permukaan loyang.
3.Lepas tuh, letak cheese sedikit sebagai lapisan kedua 
4.Letak inti tuna/sardin sebagai lapisan ketiga
5. Ulang sampai habis.
6. Lebihan susu dipukul bersama sebiji lagi telur.
7.Tuang ke atas lapisan terakhir
8. Bakar pada suhu 150 C selama 35 minit  


Susun sampai penuh loyang

Macam ni la bila dah siap, sorry tak pandai potong...
 Resipi ni boleh dipelbagaikan. Kalau suka daging, boleh masak daging ala spaghetti dan lapis dengan kuah spaghetti, nanti akan jadi ala-ala lasagna. Kalau nak manis, boleh lapis dengan strawberry jam & cheese. Yang penting takde la cream crackers ni jadi tukun tiruan je dalam gobok kita tuh...cuba ye...simple aje..sesuai untuk orang yang malas macam saya nih...

Resepi Asal : http://noorsha.blogspot.com



No comments:

Post a Comment