Thursday, March 1, 2012

MasterChef la Pulak.....

Assalamualaikum...

Hari ni bila balik dari ofis, tiba-tiba semangat nak masak tuh datang bertiup macam ribut taufan...Pas sembahyang Maghrib tuh, terus turun dapur...Tengah-tengah dok pikiaq apa nak masak, tiba-tiba mata terpandang sesuatu...jeng jeng jeng...haaaa tengok apa yang saya jumpa..

Pernah tengok dak???? 
Haaaa...ini la roti Gardenia Passiona Italiana...ooooo Mammamiaaaa!!! Bagusnya roti ni sebab ada herbs kat dalamnya...so tiba-tiba idea pun datang...Kalau tengok kat belakang bungkusan ni pun ada resipi gak...boleh buat mini pizza atau brusschetta (tergeliat lidah akak...)...Saya pun bukak fridge tengok apa yang ada...hmmm banyak barang ada ni...so jom kita masak!!!

Bahan-bahan:
Sos spaghetti
Button mushroom
Tomato
Bawang besar
Cheese Mozarella
Daging burger (ayam/lembu) di ramas halus
Sausage ayam/daging lembu

Cara:
1. Panaskan kuali, letak minyak zaitun sikit
2.Tumis bawang, masukkan daging burger, sausage. Biar seketika.
3. Masukkan button mushroom, tomato. Masukkan sedikit lada hitam dan garam.

Biar kuali buruk tapi masak sedapppp heheheheheh...

4. Masukkan sos spaghetti dan biar sehingga masak.
5. Kemudian, keluarkan roti dan sapu butter


6. Letak lah topping yang kita masak tadi atas roti, pastuh sprinkle cheese...Zulaiqa dengan seronoknya telah meng sprinkle cheese tadi ke atas roti dan juga ke atas lantai....


7. Bakar dalam oven selama 6-7 minit pada suhu 175 degree, sampai cheese tu melting...

Ini la rupanya bila dah masak....sedapppp


Memang sedapppp...tarak tipu punyaaa....budak-budak pun suka...sampai kena masak sekali lagi la...Kita pun kembang kuncup la sebab kena puji hehehehe...Cuba la, senang sangat...tak sampai setengah jam dah siap terhidang untuk dibaham....Roti tu nampak je rupanya yang tak berapa nak semenggah, tapi rasanya sedap hehehe...

Oooo lupa pulak...Zuaiqa request gambar dia dimasukkan dalam blog ni sebab dia pun penat tolong mummy masak...


Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment