Friday, March 23, 2012

Jom belajaq loghat Perlis

Lama rasanya tak update blog ni…minggu lepas balik kampung menghadiri kenduri kahwin sepupu…minggu ni en zul kita tuh sibuk sangat, kami balik rumah pun lambat. Jadi, bila dah letih idea pun tak keluar…apa istilah takde idea dalam dunia penulisan ni…writer’s block? Macam tuh la bunyinya…

Fikir punya fikir apa nak cerita hari ni…datang la idea yang agak menarik nak dikongsikan disini…Memandangkan saya ni anak Perlis..oopppsss..ex already sebab  parents dah pindah ke Baling,Kedah…saya nak ceritalah sikit pasal loghat Perlis yang bagi saya sangat unik, funny pun ada…Ada persamaannya loghat negeri Perlis dengan loghat Kedah dan Penang ni, dan yang tak berapa nak sama pun ada jugak…

 Seperti yang semua tahu, loghat Perlis ni secara umumnya, perkataan yang ada ‘ar’dihujung akan jadi ‘aq’…contohnya ‘lapar’ jadi ‘lapaq’…ada dengung sikit, pastuh kena panjang sikit macam orang mengaji tuh..Sebutannya  jadi ‘lapaaaq’, bukan ‘lapak’ tau…Satu lagi contoh, air disebut ‘ayaq’..bukan ‘ayak’…yang tu orang buat tampi padi no! 

Itu ‘r’ di hujung…kalau ‘r’ ditengah??  Haaa..kalau di tengah sebutannya jadi ‘gha’. Contoh ‘marah’ disebut ‘maghah’. Kereta jadi ‘kegheta’…tapi yang peliknya kalau ‘lori’ tak sebut pulak ‘loghi’,kami sebut ‘lori’ jugak…

Lagi satu yang uniknya, kalau perkataan hujung ada ‘g’, bila sebut ‘g’ tu hilang !! Contoh no…’anjing’ kami sebut ‘anjin’, kucing jadi ‘kucin’..Ada lagi nih, kalau perkataan tu ada ‘ut’ kat belakang, sebutannya jadi ‘uit’. Perkataan ‘pulut’ contohnya dah disebut ‘puluit’..’kasut’ disebut ‘kasuit’. Tapi tak semua orang sebut macam tuh…ada certain tempat saja.  Tapi kan ‘mulut’ tak pulak  disebut ‘muluit’ pulak kan…isn’t it ironic?

Ini belum bab perkataan yang ada ‘ur’ kat hujungnya…Bubur, apa orang Perlis sebut? Haha…bubur jadi ‘buboq’, subur jadi ‘suboq’…Kalau ada ‘ir’ dihujung perkataan, jadi ‘iaq’. Fikir disebut ‘pikiaq’, huruf ‘f’ tukar jadi ‘p’ pulak…Tapi sifir kami tak sebut ‘sipiaq’ no…Kami panggil ‘kali-kali’ hehehhe…payah sungguh bahasa ni no…

Macam mana? Susah ka nak belajaq loghat Perlis ni? Cuba try test tengok…

Ada jugak perkataan yang langsung takdak kaitan dengan bahasa standard kita…kalau cari dalam kamus pun tak jumpa nih…contohnya tengok ni:

1.Loqlaq = maksudnya teruk la
 Kena buat ayat baru paham nih, contoh ayat dia : Hang ni loqlaq la…maksudnya awak ni teruk la…
2. Hang = awak, tapi ada sesetengah kawasan di  Perlis yang tak sebut hang, ada lenggok nahu dia, kalau kita dengar jadi ‘hiang’
3.Tertomoih = tersungkur
4. Meghela =tergedik-gedik,gatal. Contoh: Hang ni meghela la
5. Pulun = bersungguh-sungguh
6. Cemuih = bosan
7. Gerek = basikal
8. Kernyih = senyum lebar
9. Mengkala = bila
10. Carik = koyak
11. Tak dan= tidak sempat
12. Mengkelan = tercekik
13. Mentekedarah = makan tak ingat dunia
14. Lagu tu ka? = Macam itukah?;  Lagu mana?= Macam mana?
15. Ketegaq = degil
16. Awat / Pasai apa = kenapa
17. Sat = sekejap
18. La = sekarang
19. Kami = saya
20. Depa = mereka
21. Mai = datang/mari
22. Hangpa = korang, you all
23. Besiaq = sudah kebiasaan, tabiat
24. Habaq = bagitau
25. Jeruih = jirus,siram

Ada jugak perkataan yang di’generalised’kan  …contohnya:

1.       Kasut – bagi orang Perlis, selipar ke,kasut ke,sandal ke semuanya kami panggil ‘kasut’…senang, tak payah pening kepala…asal pakai kat kaki je, kasut la tuh…
2.       Roti – biskut ke, roti putih ke kami panggil roti ( tapi ada jugak yang sebut biskut dan roti…)
1.       Coklat – orang Perlis kata ‘cekelat’..gula-gula dan coklat semua kami sebut cekelat…

Selain itu, ada perkataan yang disebut secara ‘phrases’ nak tunjukkan betapa extremenya keadaan tuh..macam ni la:

1.       Hangat lit-lit = Ni kira tersangat panas la..
2.       Basah lencun = Basah kuyup
3.       Merah ang = Merah terang
4.       Putih melepak = putih gila,gebu..
5.       Kasar gedegar (sebut kasaq gedegaq) = tersangatlah kasarnya
6.       Betul bendul (sebut betoi bendoi) = tersangat lurus
7.       Pahit berdengung= sangat pahit
8.       Manis melecaih = sangat manis
9.       Tawaq hebiaq = sangat tawar
10.   Keras kedekiang= keras giler
11.   Gemuk gedempoi = sangat gemuk
12.   Baloq liat = malas tahap extreme
13.   Gatai meghenyam = menggatal
14.   Busuk mengaum = busuk giler
15.   Kelip pok,kelip pok = keadaan mata yang terbukak tutup macam ayam berak kapur . Contoh ayat: Awat yang mata hang dok kelip pok,kelip pok?
16.   Serawa langut = kosong,tak  ada apa-apa, tak buat apa-apa
17.   Perak buih = susah la nak describe makna nih…macam amazed atau keseronokkan tak terhingga laaaa bila dapat sesuatu pertama kali
18.   Beruk mat yeh = ni memang lawak ni dan favourite saya…kami guna phrase ni bila nak describe betapa buruknya sesuatu…contoh ayat: perangai hang ni macam beruk mat yeh, maknanya perangai teruk atau buruk..tak tau la mana datang perkataan ni…agaknya dulu sebelum terciptanya ayat ni ada orang kampung nama Mat Yeh bela beruk yang sangat buruk perangainya kot….
19.   Hitam Melegam = hitam pekat
20.   Mampuih pi kat depa = lantak diorang
21.   Bodoh piang = sangat bodoh

Kalau time marah tuh, akan tersebutlah perkataan-perkataan macam “Kepala hotak hang”,”Pi mampuih la hang” dan macam-macam lagi yang saya tak kuasa nak sebut kat sini..

Orang Perlis ni jugak pandai menambah perisa dalam ayat-ayat diorang. Biasanya di hujung ayat akan ditambah ‘la’, ‘no’, ‘ka’, ‘kot’, ‘aihh’…takde makna pun tapi nak bagi sedap saje…

Banyak lagi yang boleh dikongsi di sini tapi kang jadi 10 pages, tak larat plak orang nak baca…Nak tau lebih kena kursus dengan orang Perlis la…saya pun banyak yang dah terlupa sebab sejak duduk KL bertahun ni asyik cakap Key-El saja, dah nak hilang dah slang Paris nie hehehhe…

Orang-orang Perlis, kalau ada yang tersilap di sini tolong betulkan ye..

4 comments:

  1. Tergelak baca yang kelip pok kelip pok tu , sbb kat Kelantan dorg sebut kelip pah kelip pah . Hehe .

    ReplyDelete
  2. coklat-coklat

    cokelet-gula gula

    kucai-maki

    tuang-ponteng

    ReplyDelete
  3. maagha-serangga cucuk buah
    pelatut-penyegan

    ReplyDelete
  4. maagha-serangga cucuk buah
    pelatut-penyegan

    ReplyDelete