Tuesday, July 24, 2012

Berbuka apa hari ini???

Assalamualaikum...

Hari ini dah Ramadhan ke 4...Alhamdulillah, masih dikurniakan kesihatan yang baik untuk meneruskan ibadah puasa.

Malam-malam berterawih bersama suami dan anak-anak...memang seronok kan....Yang bujang pun dapat berterawih bersama sahabat-sahabat pun best juga....

Bercakap pasal bulan puasa ni, mesti ramai yang nak makan sedap-sedap kan, apa pun kita jangan membazir...Nampaknya Ramadhan kali ini memang 90% kami sekeluarga makan masakan saya je lah...Kuih pun buat sendiri, lauk pun masak sendiri...Jadi tak jadi kena makan jugak...

Ni nak share sikit satu resipi yang senang tapi sedap...PUDING BATU KARANG...atau ada gak orang panggil PUDING LUMUT..Memang favourite husband kita...dah bertahun dia suruh saya belajar dengan mak mertua...dah belajar pun tapi nak buat tu pun bertahun jugak...Sampai la weekend arituh dia sound saya, dia kata "haiii nampaknya I ni kempunanla nak makan puding batu karang you ni...andai kata esok ni I..." bila dia sebut andai kata ngan kempunan tu paham-paham je la...saya pun hari ni kelam kabut la belek-belek buku resipi...try la buat...Tapi dah kata niat tu nak bagi husband kita makan kan, memang buat tu terus jadi....Alhamdulillah...

Jom tengok resipi...feel free to try ek...

Bahan-bahan:

35gm agar-agar (dalam 1 bungkus setengah agar-agar peket)
1.25 liter air
500ml santan (dari sebiji kelapa, lebih pekat lagi bagus)
4 biji telur
480gm gula (boleh cukupkan ke 500gm kalau nak manis sikit)
Pewarna hijau (lagi best pakai daun pandan yang diblend dengan sedikit air dan ambik jusnya...campur sikit perisa pandan)
Sedikit garam (secubit dua je)

Cara memasak:

1. Masak agar-agar bersama air( 1.25 liter). Dah larut campur gula.
2. Blend santan dan telur. Sekiranya menggunakan jus daun pandan, masukkan sekali jus bersama santan dan telur. Jika tidak, pakai pewarna hijau aje laaa...tapi rasa tak real la...Elok hangpa pakai daun pandan)
3.Masukkan semua yang diblend tu ke dalam agar-agar. Masak sehingga santan dan telur tu nampak berketul-ketul dan agar-agar menjadi sedikit pekat.
4.Tuangkan adunan ke dalam acuan dan sejukkan.

Macam ni la rupanya...fyi, saya pakai acuan jagung...itu je pun yang ada...


Haaa..tu diaaaa..ada rupa batu karang ka, lumut ka?

Kalau ikut sebijik-sebijik resipi ni, memang confirm jadi sedap punya...Tak caya tanya En Zul kita...habis licin dia bedal heheheh...

Oooo ye...Makan tu makan le jugak, ibadat jangan dilupakan ye....


No comments:

Post a Comment